miercuri, 30 iunie 2010

Inundatii si dezastru!




     Ma uitam la stiri(Antena3) si am ramas socat de faptul ca:

 - Nu se acorda destula atentie si ajutor sinistratilor si a regiunilor lovite

 -Clasa politica nu a avut nici o reactie! Abia dupa ceva timp s-au trezit si ei din somnul ignorantei,dar mai bine, decat deloc! 

   Apreciez postul "Antena3" deoarece impreuna cu Fundatia "Mereu Aproape" vor sa sprijine si sa ajute sinistratii cu imbracaminte,alimente,materiale de constructii etc. Ei accepta orice donatie!

____________________________________________________________________


     Blaga: Pagubele produse de inundaţii vor depăşi 75 de milioane de euro



     Vasile Blaga, ministrul de Interne, a afirmat că România a demarat procedurile de accesare a Fondului Solidaritatea al Comisiei Europene, urmând ca sinistraţii să primească ajutoare printr-o hotărâre de Guvern ce va fi adoptată miercuri, şi a estimat că pagubele vor depăşi 0,6% din PIB.

     Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga a prezentat în plenul Senatului măsurile pe care le-a luat pentru a preveni şi limita efectele inundaţiilor care au afectat în special judeţele din Moldova. Ministrul a anunţat că au fost înregistrate 21 de victime ale inundaţiilor, potrivit celor mai recente date furnizate miercuri dimineaţă. Blaga a explicat numărul victimelor prin faptul că previziunile privind precipitaţiile au fost depăşite cu mult, dar au existat şi situaţii care nu au putut fi prevenite sau împiedicate. “În Dorohoi atenţionarea era de cod galben, adică 20-40 litri pe metrul pătrat în 24 de ore, dar au fost 167 de litri în două ore”, a spus Blaga. De asemenea, ministrul a menţionat că ultimele două victime, din judeţul Caraş-Severin, au fost surprinse de viitură în maşină, fapt care nu a putut fi prevenit şi a împiedicat o intervenţie.

     El a adăugat că marţi România a făcut demersurile necesare pentru a accesa Fondul Solidaritatea al Comisiei Europene. “Acesta poate fi accesat în două situaţii: cea de catastrofă majoră dacă pagubele depăşesc trei miliarde de euro ceea ce nu este cazul în România sau varianta în care, într-o anumită perioadă, pagubele depăşesc 0,6% din PIB, 75,6 milioane de euro în cazul României. Pagubele vor depăşi această sumă, din păcate”, a explicat Blaga, citat de Newsin.

     Ministrul a susţinut că s-a intervenit cu mii de jandarmi şi poliţişti care, din punctul său de vedere, “şi-a făcut bine treaba”. Aceştia participă la o serie de evacuări a persoanele care riscă să fie afectate. “Am dispus ieri după-amiază (marţi – n.r.) o serie de evacuări în judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava. Ne întâlnim cu un alt fenomen – Dunărea deja a depăşit la Galaţi şi Brăila cotele istorice din 2006″, a spus ministrul. Însă pericolul major este creşterea foarte mare a debitului râului Siret. “Nu mai curge Siretul în Dunăre, curge Dunărea în Siret. (…) Încă nu am trecut de situaţia critică. Am convingerea că vom rezista pe Siret unde acum suntem în situaţia de a ridica supraînălţări la diguri”, a spus Blaga.

     În ceea ce priveşte ajutorarea sinistraţilor, ministrul de Interne a menţionat faptul că miercuri este pe ordinea de zi a Guvernului un proiect de hotărâre pe acest subiect. “Este o situaţie cu totul specială, dar evenimentele sunt sub control. Astăzi în Guvern, am introdus un proiect de hotărâre de Guvern, dar am acţionat de ieri deja – ajutoarele au ajuns în cele cinci judeţe afectate: mâncare, pături, 110 de tone de combustibil. Vom analiza în continuare ajutoare de acest tip până când fenomenul se opreşte”, a afirmat Blaga. În plus, familiile care au avut decedaţi în urma inundaţiilor vor primi un ajutor de 5000 de lei din partea Ministerului Muncii.


Sursa: http://www.informatia-zilei.ro/new/2010/06/30/blaga-pagubele-produse-de-inundatii-vor-depasi-75-de-milioane-de-euro/

Un comentariu:

  1. da,si pe mine m-a mirat reactia guvernului-adica lipsa ei,mai degraba- si da, antena 3 este profesionista din multe puncte de vedere.
    p.s. nice blog

    RăspundețiȘtergere